Invloed van het stikstofakkoord op de Vlaamse varkensboeren

Invloed van het stikstofakkoord op de Vlaamse varkensboeren

Invloed van het stikstofakkoord op de Vlaamse varkensboeren

De landbouwsector speelt een cruciale rol in de economie van Vlaanderen, en varkensboeren vormen een belangrijke pijler binnen deze sector. De afgelopen jaren hebben varkensboeren echter te maken gekregen met een groeiend probleem, de stikstofemissies. Het stikstofakkoord, dat tot stand is gekomen als reactie op de stikstofproblematiek, heeft aanzienlijke gevolgen voor deze boeren. De varkensstapel moet tegen 2030 met 30% afnemen. Maar dat lijkt achteraf gemakkelijker gezegd, dan gedaan. 

In het stikstofakkoord van de Vlaamse regering wordt een deel van de problematiek geweten aan een teveel aan varkens. In 2023 leven er zo'n 6 miljoen varkens in Vlaanderen. Dat getal moet tegen 2030 met 2 miljoen zakken om de ecologische voetafdruk van Vlaanderen op peil te houden. Daarom voorziet onze overheid zo'n 200 miljoen euro om Vlaamse varkenshouderijen af te kopen.

Elke varkensboer kon zich hier tot 17 juni voor aanmelden. Toch blijkt er amper interesse. Van de 982 boeren, hebben er zich maar 116 ingeschreven. Vele boeren hebben dan ook hun ganse leven hard gezwoegd om hun boerderij te runnen en zijn daar heel trots op. Hun levenswerk zomaar verkopen, daar komt niks van in huis. 

Zo is onze varkensboer Geert ook een beetje. Geert loopt zijn hele leven lang al tussen de biggetjes en wil het liefst ook nog lang doorgaan. Van grote emissiewaardes is op zijn erf alleszins geen sprake. Zijn boerderij is heel kleinschalig en hij werkt nog volgens de oude stempel. "Varkens horen op gras of stro te zitten, en niet opeengepropt in een betonnen stal", klinkt het altijd. 

Het is nu afwachten wat het vervolg op deze kwestie zal zijn. Maar één ding staat al zeker vast: Het beste varkensvlees zul je nog steeds bij Couvert kunnen kopen!

Ook interessant

Toon alle berichten
Slide