Feijoada (Braziliaans stoofpotje)

Bereidingstijd : 2 uur

Feijoada (Braziliaans stoofpotje)

Ingrediënten

100 gr reepjes spek
200 gr spieringkotelet
150 gr varkensworst
100 gr varkenssneetjes (reepjes)
100 gr Chorizo
3 uien (in stukjes)
5 teentjes knoflook
300ml Passata
1,2l vleesbouillon
2 laurierblaadjes
1 eetlepel komijnzaad
1 sinaasappel
600 gr zwarte bonen uit blik
peterselie

Wij houden van stoofpotjes en Feijoada moet 1 van onze favorieten zijn. Wie ooit al eens in Brazilië of Portugal is geweest heeft er waarschijnlijk wel al van gehoord of van geproefd. Feijoada is voor de Brazilianen wat de Spaghetti Bolognese voor de Italianen is. Zo eten de meeste Brazilianen minstens 1 keer per week Feijoada. De geschiedenis van dit heerlijke recept gaat eeuwen terug en zou naar het schijnt een maaltijd zijn geweest die voor de Afrikaanse slaven werd klaargemaakt omdat het vlees dat men toen gebruikte (oren, poten en snuit van het varken) te minderwaardig zou zijn geweest voor de plantagebezitters waarvoor deze slaven werkten. Het is nogal vaak zo dat wat vroeger als minderwaardig voedsel werd beschouwd nu meestal een culinaire topper is en dat is met Feijoada niet anders. Een andere versie luidt dat Feijoada gemaakt werd omdat men alle delen van het varken wou gebruiken en verspilling van voedsel echt niet geaccepteerd werd in die tijd. Wat de oorsprong ook is, Feijoada staat tegenwoordig op het menu bij alle lagen van de bevolking en iedere Braziliaanse familie heeft zijn eigen recept om de Feijoada klaar te maken. wij hebben voor ons recept o.a. de spieringkotelet, de worst en de varkenssneetjes gebruikt die in het pakket van deeleenvarken.be zit maar men kan hiervoor bijna alle soorten varkensvlees gebruiken. Wedden dat je het lust.

Aan de slag:

Bak het spek gedurende enkele minuten aan in de pan en voeg een beetje zout toe. Doe daarna de reepjes varkensneetjes, de worst en de reepjes spieringkotelet in de pan en bak deze lichtjes bruin. Voeg de versnipperde ui, de grofgesneden look en de chorizo toe en laat deze lichtjes aanfruiten zodat de ui glazig wordt. zet het vuur iets zachter en voeg de passata, de bouillon, de eetlepel komijnzaad en de blaadjes laurier toe. Rasp de schil van de sinaasappel in de pan, pers deze uit en voeg het sap van de sinaasappel toe. Laat dit alles gedurende anderhalf uur op en zacht vuur pruttelen in de pot met een deksel en controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pot zit, voeg indien nodig nog wat extra water toe. Wanneer het vlees gaar is voeg je de zwarte bonen toe en werk je af met een beetje verse peterselie. 

Tip van de chef: serveer met witte rijst of met puree.

Smakelijk...