Orloffgebraad van Mangalica

Bereidingstijd : 90 minuten

Orloffgebraad van Mangalica

Ingrediënten

- 1 kg varkensgebraad
- een klont boter
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 1 takje rozemarijn
- 2 kruidnagels
- 6 plakken ham 
- 6 plakken kaas
- 2 takjes platte peterselie
- peper van de molen
- zout

Deze klassieker is om duimen en vingers af te likken. Voor onze versie hebben we gewerkt met belegen kaas omdat deze een meer uitgesproken smaak geeft aan het gerecht maar in principe kan je iedere kaas die in plakjes kan gesneden worden gebruiken. Wil je een Italiaanse toets aan het gerecht geven dan kan je mozarella en parmaham gebruiken.

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Haal het varkensgebraad uit de koelkast. Zet een ovenvaste stoofpot op een matig vuur. Smelt er een flinke klont boter in. Kruid het vlees met peper en zout. Leg het gebraad in de pot zodra de boter knispert en bak deze mooi aan.

Pel de uien en snij deze in grove stukken. Strooi de stukken ui rond het gebraad en laat deze meestoven. Pers de teentjes look en breek de tak rozemarijn in tweeën, en voeg samen met de kruidnagels toe. Draai het vlees om, en leg het op de kruiden en de stukjes ui.

Plaats het deksel op de pot en zet die in de oven, reken op 30 tot 40 minuten gaartijd, afhankelijk van de dikte van het gebraad.

Haal de hete pot uit de oven en leg het gebraad op een bord of op een snijplank. Haal de rozemarijn, de kruidnagels, en de teentjes look uit de pot. Zet de oven nog niet uit maar houd deze op 180 °C om straks het vlees nog even in verder te laten garen.

Snij het varkensgebraad in plakken van ongeveer 1 cm dik. Ziet het er nog rozerood uit, geen probleem want het vlees kan straks nog een beetje verder garen in de oven.  

Schik in een ovale ovenschaal telkens een plak gebraad, een sneetje kaas en een sneetje hesp tot het hele gebraad opgevuld is. Eventueel kan je een touw rond het gebraad binden of een spies erdoor steken om het vlees en de kaas op zijn plaats te houden.

Zet de ovenschaal terug in de oven met het opgevulde gebraad gedurende een 10-tal minuten zodat de kaas kan smelten. 

Werk af met een beetje peterselie.

En klaar.....smakelijk.

Tip van de chef: Serveer met een romige champignonsaus en kroketjes.