Vragen

Hier vindt U een antwoord op de meest voorkomende vragen.

 • Wat is deeleenvarken.be?

  deeleenvarken.be is het allereerste 'crowdbutchering' platform in België waar mensen online een varken kunnen delen en op die manier (h)eerlijk en duurzaam varkensvlees kunnen aankopen van varkens die nog buiten lopen, met respect behandeld worden en pas geslacht worden als alle vlees verdeeld is. Als bedenkers van dit concept in België willen we onze klanten de mogelijkheid geven om op die manier de verspilling van vlees tegen te gaan en perfect te weten waar hun vlees vandaan komt. Ons advies luidt ‘niet meer, maar anders’ waarbij we niet willen aanzetten tot het eten van meer vlees maar wel tot het aanzetten van op een andere manier vlees eten. Vlees van lokale oorsprong, zonder verspilling, rechtstreeks van bij de boer op je bord en met respect voor het dier en de landbouwer. Deeleenvarken.be is opgericht door de bedenkers van deeleenkoe.be, de bedenkers van het concept 'Crowdbutchering' in België. Door onze ervaring en gesteund door de vele positieve reacties van onze klanten kan U er zeker van zijn dat het vlees dat U bij ons koopt van de beste kwaliteit is en waarbij het welzijn van de dieren en een eerlijke prijs voor de boer onze absolute prioriteit is. Het vlees dat U koopt via deeleenvarken.be is 100 procent natuurlijk en niet gemanipuleerd met water of andere producten. Zo wordt er bij ons op de boerderij geen preventieve antibiotica gebruikt maar slechts op voorschrift van de arts wanneer het dier ziek is. Omdat onze varkens traaggroeiend zijn en nog buiten lopen hebben deze een natuurlijke weerstand opgebouwd waardoor ziektes bijna niet voorkomen. Het vlees dat U koopt via deeleenvarken.be is ook geschikt voor mensen die een glutenvrij dieet volgen, lactose intolerant zijn of bepaalde stoffen uit hun dagelijkse voedingspatroon moeten schrappen. Puur en (h)eerlijk vlees.

 • Hoe werkt deeleenvarken.be?

  Via de website van deeleenvarken.be kan je samen met anderen een varken kopen net zoals dat vroeger werd gedaan. Van zodra het varken volledig verkocht is wordt het geslacht en in gelijke pakketten van ongeveer 10 kg verdeeld. De pakketten worden in porties vacuüm verpakt zodat U ze thuis, zonder extra werk, makkelijk in de diepvries kan bewaren. Uw pakket wordt bovendien gratis, per gekoeld transport, tot bij U thuis geleverd. Eénvoudig, eerlijk en super lekker. 

 • Hoe weet ik zeker dat het vlees eerlijk en duurzaam is?

  Onze varkens krijgen uitsluitend pure granen gevoederd en worden bijgevoederd met bierdraf afkomstig van Belgische brouwerijen. De dieren krijgen dus geen reststromen uit de voedingsindustrie. De biggen blijven bij de moeder tot ze zelfstandig zijn en lopen mee in de weide. Bovendien werken wij op een eerlijke en respectvolle manier samen met onze boeren zonder hen onder constante prijsdruk te plaatsen. Bij ons mogen de boeren zelf hun prijs bepalen want wij zijn ervan overtuigd dat de manier waarop we met hen omgaan ook de manier is waarop ze hun dieren behandelen, goed en eerlijk. Al het vlees in uw pakket is 100% natuurlijk en zonder toevoegingen. U kan er ook voor kiezen om het vlees niet gekruid te ontvangen en dan zorgen we daarvoor. Enkel de worsten worden lichtjes bijgekruid met een natuurlijke kruidenmengeling.

 • Hoeveel vlees en welk vlees zit er in een pakket en hoe is dit verpakt?

  1 deel van het Duroc varken bestaat uit ongeveer 10kg puur varkensvlees en 1 deel van het Landvarken bestaat uit 8,5 kg puur varkensvlees Het vlees wordt in porties per 2 stuks of 500 gram verpakt. Indien U het vlees anders verpakt wenst te zien dan kan dat steeds. Het volstaat om dit te melden op uw bestelformulier en dan voorzien wij dit voor U. Onze pakketten worden met de grootste zorg samengesteld en bestaan uit verschillende soorten vlees van het varken. Nadat het varken verdeeld is krijgen alle deelnemers dezelfde hoeveelheid en soorten vlees. Op die manier kunnen we echt alle vlees verdelen, is er geen verspilling en kunnen we de prijs per pakket laag houden. 

 • Hoe kan ik bewust vlees eten?

  Je kan nu eenmaal geen vlees eten zonder dieren te slachten maar je kan wel kiezen voor duurzaam en onbehandeld vlees van dieren die met respect behandeld worden. Je kan bijvoorbeeld minder vlees eten en meer gevarieerd eten door enkele dagen per week een menu zonder vlees samen te stellen. In kleine hoeveelheden is vlees eten absoluut niet schadelijk. Vlees kan perfect passen binnen een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon omdat het een bron is van ijzer en vitamines.

 • Zitten er toevoegingen in het vlees?

  De ingrediëntenlijst van ons vlees is heel eenvoudig te onthouden, 100% vlees. Al het vlees dat U koopt via deeleenvarken.be bestaat uit 100% vlees zonder toevoeging van water of andere hulpstoffen (eieren, gluten, lactose, glucose, paneermeel, ...). Wanneer U het vlees met kruiden wenst te ontvangen dan werken wij enkel met een natuurlijke kruidenmengeling van o.a. zout, peper, muskaatnoot en foelie en bedraagt het percentage kruiden in uw vlees minder dan 2%. Bij de gyros en de brochetten in het combipakket zitten verse ajuin en paprika toegevoegd en verder niks. U kan op het bestelformulier ook aanduiden dat U het vlees zonder kruiden of paprika en ajuin wenst te ontvangen en dan voorzien wij dit zo bij uw pakket. Eerlijk en heerlijk dus.

 • Waarom moet ik 2 weken wachten alvorens ik mijn vlees thuis geleverd krijg?

  Het unieke aan het concept van deeleenvarken.be is dat het dier pas geslacht wordt als alle vlees verkocht is. Op die manier worden de dieren niet onnodig geslacht en is er geen verspilling van vlees. Nadat het dier verdeeld is wordt het door ons in gelijke pakketten verdeeld en gratis tot bij U thuis geleverd. Dit hele proces duurt ongeveer 2 weken.

 • Kan ik kiezen welk vlees er in mijn pakket zit?

  Onze pakketten zijn zo samengesteld dat iedereen hetzelfde vlees krijgt en dezelfde hoeveelheid. Op die manier kunnen wij echt alle vlees van het dier gebruiken en is er geen verspilling van het vlees. De enige delen die je apart kan bestellen zijn het varkenshaasje, de ribben en het orgaanvlees. De poten of de staart van het varken krijgt U er van ons, op éénvoudig verzoek, gratis bij (op basis van beschikbaarheid). De reden waarom er niet in ieder pakket spare-ribs zitten heeft te maken met het feit dat er uit 1 dier slechts een beperkt aantal kilogram kan worden gehaald en de hoeveelheid dus te klein is om onder iedereen te verdelen. 1 varken geeft ongeveer 1 kilogram spare-ribs vandaar dat het niet mogelijk is om dit onder alle deelnemers te verdelen.

 • Hoe wordt het vlees geleverd?

  Het vlees dat U bestelt via deeleenvarken.be wordt per gekoeld transport tot bij U thuis geleverd. Wij leveren op vrijdag of op zaterdag en sturen U op voorhand het uur van levering door zodat U niet de ganse dag hoeft thuis te blijven om uw pakket in ontvangst te nemen. Een half uur voordat de chauffeur uw pakket komt leveren krijgt U een SMS om U te verwittigen dat we onderweg zijn. Alle vlees zit per soort en in porties luchtdicht verpakt. Op ieder pakje staat een etiket met daarop het soort vlees en de info over waar en wanneer het vlees versneden en verpakt is. U weet perfect wat er in uw pakket zit en waar het vlees vandaan komt.

 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat het varken sneller verdeeld is?

  U kan ons verhaal delen met vrienden en familie of samen met enkele vrienden een varken kopen. Op die manier is het varken sneller verkocht en ontvangt U uw vlees sneller.

 • Waarom is het vlees van deeleenvarken.be duurzaam?

  Het vlees dat U koopt via deeleenvarken.be is onbehandeld en niet opgespoten met water of gemanipuleerd met E-nummers of andere producten. Ons vlees is puur varkensvlees rechtstreeks van bij de boer op je bord. Onze dieren hebben een goed leven en worden met respect behandeld. Zo wordt er bij ons op de boerderij geen preventieve antibiotica toegediend aan de dieren maar enkel wanneer ze ziek zijn en dit wordt voorgeschreven door de dierenarts. Ze kunnen vrij rondlopen op een weide met een eigen modderpoel en eten enkel natuurlijke voeding. Onze varkens worden op klein transport door de boer zelf en 8 uur op voorhand naar het slachthuis gebracht zodat de dieren rustig zijn en er steeds een vetrouwd persoon aanwezig is. Bovendien behandelen wij onze leveranciers op een respectvolle manier zonder hen onder constante prijsdruk te plaatsen en dit zorgt ervoor dat U er zeker van kan zijn dat de dieren met respect behandeld worden en ons vlees van een uitzonderlijke kwaliteit is.

 • In hoeveel delen wordt het varken verdeeld?

  Ieder Duroc varken bestaat uit 8 delen en ieder landvarken bestaat uit 10 delen. Het varken wordt, pas wanneer alle delen verkocht zijn, geslacht en in gelijke pakketten verdeeld. Op die manier kunnen we de prijs laag houden en past het vlees in een normale diepvries. Het concept van een varken te delen met vrienden of familie is iets wat al gedurende eeuwen bestaat. Door onze manier van werken hoef je echter geen tientallen kilo's vlees op te slaan. Het is aangeraden om niet teveel vlees tegelijkertijd in de diepvries te bewaren. Wanneer je stilaan aan het einde van je vleesvoorraad bent kan je gewoon een nieuw deel bestellen en ben je gegarandeerd van de kwaliteit van uw vlees.

 • Hoe groot is een vleespakket en past het in mijn diepvries?

  Het vlees wordt in porties vacuüm verpakt zodat het weinig plaats inneemt en U het vlees bij ontvangst onmiddellijk in de diepvries kan bewaren. 1 deel van het varken past in 1 lade van een normale diepvries.

 • Hoe lang kan ik het vlees in mijn diepvries bewaren?

  Ons vlees bevat geen toegevoegd water of additieven en wordt geleverd in een luchtdichte verpakking. Deze factoren zorgen ervoor dat de kwaliteit gegarandeerd blijft als U het invriest. Wij raden onze klanten echter aan om het vlees niet langer dan 9 maanden in de diepvries te bewaren alvorens consumptie.

 • Hoe lang doe ik met een vleespakket?

  Het antwoord op deze vraag is natuurlijk afhankelijk van het aantal keren U vlees eet per week. Ervan uitgaand dat U 3 vleesmaaltijden per week eet dan heeft U een vleesvoorraad voor ongeveer 2 maanden.

 • Kan ik meerdere pakketten tegelijk bestellen?

  U kan zoveel pakketten bestellen als U zelf wil. Wij raden onze klanten echter aan om een niet te grote hoeveelheid vlees in de diepvries op te slaan. Het is beter om meerdere keren per jaar een pakket te bestellen want zo bent U 100% zeker van de kwaliteit van uw vlees.

 • Wat bedoelen jullie met bewust met vlees omgaan?

  Het unieke aan het concept van deeleenvarken.be is dat het dier pas geslacht wordt als alle vlees verkocht is. Op die manier is er dus geen verspilling en worden de dieren niet onnodig geslacht. Ongeveer 30% van alle vlees dat in de supermarkt of bij de slager aangeboden wordt belandt achteraf in de afvalcontainer of wordt verwerkt in andere bereidingen zoals vleessalade, spaghettisaus, etc. omdat het niet verkocht geraakt. Door onze manier van werken worden alle delen van het varken gebruikt en is er geen verspilling van vlees. 

 • Van waar komen jullie varkens?

  De landbouwers waar wij mee samenwerken ondergaan een strenge selectieprocedure alvorens ze op onze leverancierslijst terecht komen.  Zo is het belangrijk dat de dieren op een natuurlijke manier gevoed worden, buiten kunnen lopen en wanneer ze binnen staan kunnen beschikken over goed geventileerde stallen waardoor de gezondheid en het welzijn van de dieren gewaarborgd wordt. Op die manier kan U er zeker van zijn dat U niet alleen eerlijk maar ook heerlijk vlees koopt bij deeleenvarken.be. U bent uiteraard steeds welkom om, op afspraak, een bezoekje te komen brengen aan onze boerderij zodat U met eigen ogen kan zien wat wij bedoelen met duurzaam en respect voo het dier.

 • Welk ras zijn de varkens?

  U hebt de keuze tussen een deel van een Belgisch Landvarken of een deel van het meer exclusieve Duroc of Iberico varkensras. Daarnaast kan U ook een deel reserveren van onze Mangalica varkens, dit wordt aanzien als een ware delicatesse die heel hoog staat aangeschreven omwille van zijn smaak, kwaliteit en duurzaamheid. alle rassen staan bekend om hun sappig en mals vlees. De unieke smaak en malsheid zijn te danken aan de combinatie van de manier waarop de dieren gekweekt worden en de voeding die de dieren dagelijks krijgen. Dit bevat enkel pure grondstoffen zoals tarwe, gerst en maïs. De Duroc varkens worden bovendien gekweekt met o.a. bierdraf als aanvullend voer. 

 • Maken jullie de pakketten zelf?

  Alles gebeurt in eigen beheer, alleen zo kunnen wij waken over de kwaliteit van ons product. Wij kopen zelf de varkens aan bij de landbouwer en stellen zelf de pakketten samen.Het dier wordt door onze eigen ambachtelijke slager verdeeld in gelijke pakketten. Op die manier behouden wij de volledige controle over de kwaliteit van ons product en kunnen wij U 100% garanderen dat er op een respectvolle manier met onze dieren wordt omgegaan.

 • Kan ik aparte delen van het varken bestellen?

  De enige delen van het varken die je apart kan bestellen zijn het varkenshaasje, de lever en de ribbetjes. Dit heeft te maken met het feit dat je maar een beperkte hoeveelheid van deze delen uit het dier kan halen en de hoeveelheid dus te klein is om dit onder iedereen te verdelen. De poten en de staart van het varken krijgt U van ons gratis indien U dit wenst. Indien U deze delen wenst bij te bestellen dan kan U dit aangeven op het bestelformulier en dan voegen wij dit bij uw pakket. Let wel, U kan deze delen enkel bestellen indien U reeds een deel van het varken heeft gekocht heeft en op basis van beschikbaarheid.

 • Hoe lang duurt het alvorens ik mijn vleespakket thuis geleverd krijg?

  Het varken wordt pas verdeeld vanaf het moment dat het volledig verkocht is. Vanaf het moment dat het varken op 100% staat wordt het door ons naar het slachthuis gebracht en verdeeld in gelijke pakketten. Ongeveer 2 weken nadat het varken verdeeld is wordt uw pakket bij U thuis geleverd. Wij leveren onze pakketten steeds op vrijdag of op zaterdag en sturen U op voorhand het uur door waarop we bij U langskomen zodat U niet de ganse dag hoeft te wachten op de levering van uw pakket.

 • Hoe kan ik mijn vleespakket betalen?

  Nadat wij uw bestelling ontvangen hebben via onze website krijgt U automatisch een email met daarop de betalingsgegevens. U kan kiezen tussen betaling via overschrijving of via Banccontact/Mister Cash/iDeal. De online betalingen gebeuren via een beveiligd betaalplatform waarbij uw gegevens niet worden opgeslagen. Op die manier kan U in alle veiligheid uw aankoop betalen. Van zodra wij uw betaling hebben geregistreerd krijgt U een tweede email met daarin de bevestiging van uw betaling. Van zodra het varken op 100% staat krijgt U een derde email met daarin de leverdatum. Enkele dagen voor de levering ontvangt U een e-mail met daarin het uur waarop wij bij U langskomen om uw pakket te leveren.

 • Waarom claimen jullie dat jullie vlees zoveel beter smaakt dan het vlees dat men in de supermarkt kan kopen?

  De productie van ons vlees heeft gedurende de jaren een enorme overgang meegemaakt van een puur ambachtelijke bereiding tot een meer machinale vorm. Bij deeleenvarken.be gaan we op een oude ambachtelijke manier om met ons vlees en dat proef je. Zo wordt ons vlees niet gemanipuleerd met allerlei producten en wordt er geen water aan toegevoegd. Bij ons koop je puur varkensvlees zoals het hoort. Daarnaast waken wij er streng over dat onze dieren met respect behandeld worden en nog kunnen buiten lopen zoals vroeger het geval was. Wij werken enkel samen met landbouwers die dezelfde normen en waarden nastreven voor hun dieren want een varken dat met respect behandeld wordt dat proef je op je bord. Door de kleinschaligheid van ons bedrijf en het rechtstreekse contact met de boer weet je perfect welk vlees je in huis haalt, waar het dier vandaan komt en wat je eet.

 • Is dit niet allemaal te duur?

  Wij streven ernaar om de landbouwer een eerlijke prijs te betalen voor zijn product. Alleen zo ben je zeker dat je (h)eerlijk vlees koopt dat niet wordt opgespoten met water of andere producten. 1 kilogram kopen en 1 kilogram gratis zal je van ons nooit horen omdat dit nu éénmaal niet bestaat. Wat we wel kunnen beloven is dat wanneer U bij ons 1 kg vlees koopt U ook daadwerkelijk 1 kilogram vlees krijgt en het vlees niet smelt in je pan wanneer je het bakt. Vergelijk gerust eens de prijzen van kwaliteitsvarkensvlees bij jou in de lokale supermarkt en je zal zien dat vlees van deeleenvarken.be niet noodzakelijk duurder hoeft te zijn. Dit heeft te maken met het feit dat wij onze producten rechtstreeks bij de boer aankopen, zonder tussenpersoon. Niet alleen het respect voor de dieren maar ook het respect voor de landbouwer staat bovenaan onze lijst. Bovendien brengen wij jouw vleespakket gratis tot bij U thuis in porties verdeeld. Want (h)eerlijk duurt het langst...

 • Hoe kan ik jullie contacteren?

  Voor vragen of opmerkingen kan U ons steeds een mailtje sturen naar info[at]deeleenvarken.be. Wij staan erop om uw e-mail nog dezelfde dag te beantwoorden.

 • Kan ik ook een combinatiepakket varken/koe bestellen?

  Dat kan. In samenwerking met deeleenkoe.be kunnen we een combinatiepakket van 5kg varkensvlees en 5kg rundsvlees samenstellen. We krijgen regelmatig de vraag van klanten die alleenstaand zijn of minder vlees eten of het mogelijk is om een kleiner pakket te bestellen vandaar dat we deze pakketten kunnen aanbieden zonder verlies van vlees. Wij gaan voor U op zoek naar iemand om het pakket te delen en U hoeft verder niks te doen. Het pakket is dan als volgt samengesteld: (koe) 500gr Rosbief, 500gr Rumsteak, 500gr Entrecote, 500gr stoofvlees, 500gr hamburgers, 500gr gehakt, 500gr Américain, 500gr soepvlees, 500gr gepelde biefstuk 1ste keus, 500gr gepelde biefstuk 2de keus. (varken) 500gr koteletten, 500gr spieringkoteletten, 500gr vers spek,  500gr varkensgebraad, 500gr varkenssneetjes, 500gr gyros, 1kg worst, 1kg gehakt. De prijs van een gecombineerd pakket is 129,15 euro en wordt gratis aan huis geleverd. Indien U dit wenst dan volstaat het om op de link te drukken op de homepagina, het formulier in te vullen, en dan doen wij de rest. 

 • Kan ik de poten van het varken bestellen bij mijn pakket?

  Meer nog, U krijgt ze van ons er gratis bij als U dit wenst (op basis van beschikbaarheid). Het volstaat om dit in het opmerkingen vakje van uw bestelformulier te melden en dan steken we ze bij uw pakket. Als er meerdere kandidaten zijn dan proberen we ervoor te zorgen dat deze gelijk verdeeld worden.  

 • Kan ik het vlees ook niet gekruid ontvangen?

  Dat kan. Op het online bestelformulier heeft u de mogelijkheid om het vakje aan te vinken waarmee U aangeeft dat U het vlees ongekruid wenst te ontvangen. Alle vlees wordt dan zonder kruiden voor U klaargemaakt en zo geleverd. Het enige vlees dat we wel nog lichtjes bijkruiden zijn de varkensworsten en de kippeworsten omdat U deze thuis niet zelf kan kruiden.